3 sfaturi pentru povești captivante

#storytelling #povestea

Folosește această cheie!

Oamenii își amintesc poveștile!

Poveștile cuceresc inimi, se imprimă.

În calitatea ta de antreprenor, trebuie să fii un bun povestitor pentru a atrage în proiectul tău parteneri și clienți. Mai ales în etapele de început ale proiectului tău, când îți dorești să atragi cât mai mulți oameni către ideea ta, ei sunt captivați de povestea pe care o spui.

Povestirea are puterea de a ne emoționa și de a provoca un sentiment profund de conexiune între noi. Dezvoltă-ți abilitatea de a povesti și învață cum să-ți transformi propriile experiențe în povești!

Ți-am pregătit câteva sfaturi inspirate de Will Storr, autorul cărții ”The Science Of Storytelling”, care te pot ajuta să devii un povestitor mai bun. 

1. Sugerează o schimbare benefică

Schimbarea înseamnă speranță, promisiune. Aproape toate percepțiile senzoriale se bazează pe detectarea schimbărilor. Din acest motiv, dacă dorești să reții atenția audienței tale, povestea trebuie să implice o schimbare benefică.

De exemplu, în loc să le vinzi clienților produsul X având caracteristicile Y, vinde-le ideea că există o nouă metodă prin care își pot rezolva o anumită problemă. Oportunitatea percepută de a obține un avantaj, e emoție pozitivă, o stare minunată sau amenințarea de a rămâne în urmă este ceea ce captează atenția și îți creează spațiul pentru a-ți spune povestea.

Important este ca acel ”cârlig” care promite schimbarea să fie suficient de creativ.

2. Stârnește curiozitatea

Orice poveste de succes mai întâi ne-a stârnit curiozitatea de a afla ceva surprinzător. Trebuie să faci povestea ta diferită într-un fel. Poate că este ceva neobișnuit în povestea ta de viață, poate că soluția ta folosește o tehnologie, o metodă neobișnuită sau poate că rezultatele sunt spectaculoase.

Orice lucru care este contraintuitiv este un instrument excelent pentru a capta atenția. Publicul va dori să afle mai multe pentru a explica această ”anomalie”. Lacunele de informații declanșează curiozitatea, iar oamenii au dorința de a le umple.

Trebuie să îți comunici mesajul cu sinceritate înainte de a le oferi o concluzie.

3. Pune-ți publicul în centrul atenției 

Atunci când spui povestea proiectului tău, este normal să o spui din punctul tău de vedere. La urma urmei, ești eroul care l-a creat.

Deși cu siguranță povestea ta este interesantă și publicul tău ar putea învăța din experiența ta unică, dacă vrei să determini oamenii să acționeze, trebuie să povestești un pic altfel.

Cum? Centrând acțiunea în jurul lor. Trebuie să cedezi locul eroului și să povestești despre ei, să te pui în locul lor, practic.

Pentru aceasta ai nevoie de empatie, una dintre valorile pe care antreprenorii de succes le cultivă. Este necesară pentru a construi un produs de care oamenii au nevoie, dar și pentru a spune o poveste captivantă, care să genereze acțiunea. Atunci când povestești cu sinceritate dintr-o perspectivă înțelegătoare, ai toate șansele să atragi simpatia și încrederea. 

Ceea ce îi interesează pe oameni este impactul proiectului tău asupra vieții lor: cum îi ajută să rezolve o problemă, să îmbunătățească ceva, să acceseze o stare mai bună.

În concluzie, atunci când îți spui povestea:

  • sugerează schimbarea 
  • stârnește curiozitatea
  • subliniază îmbunătățirea. 

Te rog să privești aceste sfaturi ca pe simple metode ce pot fi adaptate poveștii, intențiilor – obiectivelor tale. Rețeta perfectă a poveștii tale îți aparține, doar tu poți fi autorul ei. Inspiră-te, experimentează, analizează rezultatele și îmbunătățește data viitoare.

Este important să fii sincer și original în poveștile tale; asta îți va garanta întotdeauna unicitatea.

“Dacă există un secret al succesului, acesta constă în capacitatea de a înțelege punctul de vedere al celuilalt și de a vedea lucrurile atât din unghiul său, cât și din al tău.” – Dale Carnegie

Sursa de inspirație: Forbes

#antreprenoriat #succes #marketing #comunicare #succescusimona #afaceridesucces

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: